HOT & TRENDING!
5 najboljih srpskih specijaliteta
Kada kažemo srpska kuhinja, prva asocijacija je zasigurno pre svega ukusna, raznovrsna i začinjena hrana. Postoji mnoštvo srpskih specijaliteta, od jela sa povrćem, mesa koje, možemo reći, preovladava, slanih i slatkih poslastica koje ne možete naći nigde drugde osim u Srbiji. Lista specijaliteta koje morate probati u Srbiji je velika i veoma raznolika, a mi ćemo vamo pomoći da odaberete najbolje.
1. ĆEVAPI
Verovatno najpopularnije jelo na našim prostorima. Ćevapi ili ćevapčići su jelo od mesa, koje se obično jede uz vruću lepinju, nezaobilazni luk i još jedan srpski specijalitet, kajmak.
Često možemo čuti da stranci ovo jelo zovu i "kugluce od mesa". Ćevape možete probati u mnogim restoranima, ali i restoranima koji se bave spremanjem isključivo ovog specijaliteta.
2. SARMA
Sarma predstavlja jelo koje je nezaobilazna stavka na srpskim trpezama, naročito kada su slavlja u pitanju. Slave i proslave nove godine ne mogu proći bez ovog jela. Sarma je jelo od mesa i kiselog kupusa, a mešavina ove dve namirnice zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Ne možemo a da ne pomenemo još jednu vrstu ovog specijaliteta, a to su sarmice od zelja.
One su nešto manje i fenomenalna su kombinaciji sa kiselim mlekom. Jedno je sigurno, za koju god vrstu ovog specijaliteta da se odlučite, bićete oduševljeni.
3. GIBANICA
Gibanica je slično jelo kao, recimo, burek ili pita, ali je po svemu sudeći dosta lepše i bogatije. Gibanica se pravi od zgužvanih kora i bogata je belim kraljvim sirom. Može biti sa krompirom, mesom, spanaćem, ali svaka domaćica ima taj poseban recept koji obećava odličan ukus.
4. KARAĐORĐEVA ŠNICLA
Za nastanak ovog specijaliteta možemo zahvaliti kuvaru Milovanu Stojanoviću, koji je ovo jelo iskreirao 1959. godine. Karađorđeva šnicla je dobila naziv po Karađorđu, i zasigurno je jedno od najlepših jela kod nas kada hoćete dooobro da se najedete. Karađorđeva se sastoji od telećeg ili svinjskog mesa, punjena kajmakom i uvaljana u prezle i jaja, odnosno ispohovana. Zvuči kalorično? I jeste! Pored toga, garantujemo, i jako ukusno.
5. AJVAR
Ajvar je možda najtradicionalnije srpsko jelo. Njega bismo mogli da svrstamo u posebnu kategoriju. Zašto?
Ajvar nije glavno jelo, više bismo ga mogli nazvati dodatkom glavnog jela ili namazom. Može se jesti uz roštilj ili se samo namazati na hleb. Njegov glavni sastojak je pečena paprika. Zvuči tako jednostavno, ali mnogo truda je potrebno da bi se napravio dobar ajvar.