HOT & TRENDING!
Gde raste biber?
Biber ili kako neki zovu papar, jedan je od najkorisnijih začina koji se konzumira širom planete.
Izgleda kao biljka penjalica iz koje raste plod, od čega se priprema začin. Uzgajanjem se dobija nekoliko sorti začina. Dakle postoji više vrsta bibera.
Zemlja porekla u kojoj raste biljka biber je u Indiji, regija Malabar, a koja se danas zove država Kerala. Ukoliko niste znali, drugo ime za crni biber je Malabar berry. S vremenom, naravno, biber je počeo sve više da kultiviše u drugim zemljama sveta. Najidealnije plodno zemljište za ovu biljku je topla i vlažna klima.
Najpre se biber davnih vremena, u 11. veku, proširio u Jugoistočnu Aziju, Afriku, Indoneziju, Brazil, Šri Lanku itd, a Vasko de Gama doneo ga je u Evropu oko 1498. godine.
Crni biber možete uzgajati i u kućnoj varijanti, ali ga treba često zalivati i ne dozvoliti da se zemljište osuši, dok ga leti treba hraniti đubrivom, a zimi je važno da bude na svetlom mestu.
Kao začin upotrebljava se plod biljke koji izgledaju kao mala zrna. U upotrebi je više vrsta bibera. Najčešće se koristi za hranu u samlevenom obliku da bi se pojačao ukus.
Biber možete isprobati u svim restoranima, kao dodatak svakom jelu, kako biste ulepšali vaš specijalitet ovim sjajnim začinom, ako ga volite.
U Beogradu čak postoji restoran koji je po Biberu dobio ime a zove se restoran So i Biber, koji spada u grupu restorana vlasnika koji drže restoran Lagano na Vračaru, Pivnica Friends na Banovom brdu, Restoran Stara Trešnja i još nekoliko restorana.