HOT & TRENDING!
Gde raste heljda?
Gde to raste heljda, odakle je poreklom, kao i koja je primena ove bilje, možete pročitati u nastavku teksta.
Heljda je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije troskota, i najviše se uzgaja na kontinentu Azije. Plod heljde se koristi za ishranu ljudi, jer je bogata vitaminima B1, B2 kao i proteinima. Na Korejskom poluostrvu, heljda je od davnina omiljena i vrlo cenjena biljka. Pored njenog ploda, heljdini listovi su takođe hranljivi kao povrće.
U daljoj industrijskoj preradi od heljde mogu da se dobiju brojni farmaceutski i kozmetički preparati, zatim za izradu posteljine koja ima anti-alergijsko i anti-bakterijsko dejstvo, i još mnogo toga.
Početkom 21. veka heljda ima sve veću popularnost u razvijenim zemljama u kojima je akcenat stavljen na zdravu ishranu. Na tržištu u Srbiji, heljdu možete pronaći u različitim prehrambenim proizvodima kao što je integralno brašno, heljdin griz, heljdine pahuljice, proprženo oljušteno zrno i razni drugi.
Ukoliko ste ljubitelj zdrave ishrane, kao i heljde, u mnogim restoranima u Beogradu možete pronaći razna jela sa heljdom.
D.V.