HOT & TRENDING!
Gde raste susam?
Susam je zapravo prva biljka od koje se dobijalo ulje još pre 5000 godina zbog svojih hranljivih materija. Većini je susam prva asocijacija na zdravu hranu, i najčešće ga možemo videti u pekari na hlebu, pecivu, grickalicama.
Ko nije znao, susam potiče iz Azije ali se najčešće gaji u tropskim predelima kao što su Indija, Sudan i Kina. Najviše im odgovara zemljište slabo kisele ili neutralne reakcije, kao i laka plodna zemljišta dobre strukture koja obezbeđuju dobar rast i razvoj susama.
LEKOVITA SVOJSTVA SUSAMA
Susam sadrži veću količinu kalcijuma pa se zobg toga preporučuje u prevenciji osteoporoze. Seme susama ima fitosterole koji utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Što se minerala tiče, susamovo seme sadrži bakar, mangan, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor i cink, a takođe ima i manju količinu selena. Od vitamina, susamovo seme sadrži vitamin B1.
Susam se odavno korsisto za lečenje različitih nečistoća na koži, a susamovo ulje je super za masažu ukočenih zglobova, vrata, glavobolje ili reume. Ovo ulje pomaže i u lečenju jetre, želuca, bubrega, creva i slabog rasta kose. Susam se gaji zbog dobijanja susamovog semena koje se koristi u kulinarstvu, ali i industriji. Seme je pored masnoća i vitamina bogato i belančevinama, i najčešće je zastupljen u orijentalnoj ishrani i zemljama kao što su Kina i Azija. Industrijski proizvodi od susama su susamovo ulje, margarin i tahini. Susamovo ulje se dosta često koristi u japanskim i kineskim specijalitetima i za salate.
Ukoliko imate priliku isprobajte u nekom restoranu specijalitete sa susamom ili azijsku i kinesku kuhinju koja obiluje ovim zdravim dodatkom.
T.Ž.