HOT & TRENDING!
Gde raste kajsija?
Kajsija ili kako se drugačije zove marelica, jedna je od najrasprostranjenijih biljaka i po izgledu je slična breskvama, šljivama, trešnjama i višnjama i sve ove voćkice zajedno pripadaju istoj porodici, odnosno rodu Prunus.
Teško je definisati odakle i od kada potiče kajsija, ali veruje se da potiču iz predela srednje Azije i severoistočne Kine, zbog svoje blizine sa granicom Rusije. Većina misli da poreklo kajsije potiče iz Jermenije zbog svog botaničkog imena, tačnije armenika, ali to nije slučaj. U Jermeniju stižu 3000 godina pre nove ere odakle su je Rimljani 70 godina pre nove ere proširili po celoj Evropi.
Divlje kajsije danas rastu u malim količinama u Kini, Uzbekistanu i Kazahstanu. Danas se vrste Prunus armeniaca smatra ugroženom.
Uzgojene vrste kajsija rasprostranjene su širom sveta, ali one najbolje uspevaju na oblastima sa blagom, mediteranskom klimom i na takvim oblasima se kajsija komercijalno uzgaja.
KOJI SU SASTOJCI KAJSIJE?
Zahvaljujući svom sastavu, kajsija je veoma zdrava i lekovita biljka. Sadrži vitamin B kompleks i beta karoten, ali najviše sadrži vitamin C. Što se minerala tiče, poseduje dosta kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i sumpora. Ono što je posebno zanimljivo, sadrži energetsku vrednost 44 kcal što je znatno više u odnosu na recimo malinu, dunju i lubenicu.
Sušena kajsija ima mnogo veću energetsku vrednost i takođe ima povećane vrednosti vitamina i minerala. Posebno je važno znati da zdrave osobe mogu jesti kajsiju u svakom obliku, dok se suva zabranjuje osobama sa povišenim vrednostima holesterola i dijabetičarima.
ZA ŠTA JE KAJSIJA DOBRA?
Sveža kajsija blagotvorno deluje osobama sa povišenim krvnim pritiskom i osobama obolelim od srca. Povoljno deluje u odbrani organizma od infekcije, jača zube i kosti, obnavlja tkiva i poboljšava vid onima koji imaju problema sa vidom. Odlično utiče na varenje, a zbog količine gvožđa u sebi povoljna je za malokrvne. Svež sok od kajsija je odličan za kožne bolesti, opekotine i groznice. Takođe je odličan za izbacivanje vode iz organizma, a pored toga je veoma ukusan osvežavajuć.
Sve više restorana i kafića u svojoj ponudi ima svež seđeni sok od kajsije zato iskoristite priliku i uživajte u ukusnom i veoma zdravom soku. Ne smemo zaboraviti i tradicionalno piće u našoj zemlji koja se takođe pravi od kajsije i veoma je rasprostranjeno piće. U pitanju je rakija koju imate u gotovo svakoj kafani pa ako se nađete u prilici, isprobajte čuvenu rakiju od kajsije.
T.Ž.