HOT & TRENDING!
Kako se ljusti nar
Postoji nekoliko načina kako se ljusti nar, a mi ćemo vam u daljem tekstu navesti neke načine kako možete očistiti nar. A ako se pitate gde raste nar, možete pročitati na ovom linku.
Nar se smatra jednim od najbogatijih izvora blagotvornih antioksidanata, kojeg odlikuje jaka crvena boja i sladak ukus. Mnogi odustaju od nara, upravo zbog čišćenja, jer tokom čišćenja njegova zrna mogu da završe na našoj odeći (sa kojih se teško skida), kuhinjskim elementima ali i zidovima.
Nar možete oljuštiti pomoću kuhinjskog noža, potapanjem u vodu i tehnikom udaranja.
ČIŠĆENJE NARA POMOĆU KUHINJSKOG NOŽA
Za čišćenje nara pomoću kuhinjskog noža, potreban vam je manji ali oštar nož. Sa njim plitko odrežemo vrh i bazu nara. Posle toga napravimo 4 uzdužna reza, kao kada gulimo narandžu, ali ne zadirući nož dublje od dva milimetra. Uzdužne rezove poželjno je praviti duž bele membrane šipka. Ne preporučuje se sečenje nara na dve polovine, jer se gubi mnogo soka. Nakon toga, laganim razgibavanjem otvoriti nar i podeliti ga na četiri dela. Zatim sledi vađenje zrna laganim potiscima.
POTAPANJEM NARA U VODU
Drugi način za čišćenje nara je potapanjem u vodu, a postupak je sličan kao u prethodnoj metodi. Razlika je u tome što isečene četvrtine nara potopimo u duboku posudu sa vodom te onda potiscima odvajamo zrna, međutim ne moramo biti toliko oprezni jer će voda sprečiti prskanje soka po zidovima. Mane ove tehnike su što se gubi određena količina soka kao i ukusa.
TEHNIKA UDARANJA
Ova tehnika za ljušćenje nara je ujedno i najbrža. Početni koraci su isti kao u prethodne dve metode, znači potrebno je nar iseći na četvrtine. Zatim uzmemo jednu četvrtinu, stavimo je iznad veće zdele i udaramo drvenom varjačom ili kašikom po strani kore dok su zrna usmerena ka zdeli. Udaranjem zrna nara sama ispadaju i time je smanjen gubitak njegovog soka.
VIDEO: KAKO SE ČISTI NAR
D.V.