HOT & TRENDING!
Šta znači ćumur?
Šta je ćumur?
Ako ste rešili da okupite svoje najbliže, prijatelje, prodicu i za njih pripremite specijalitete sa roštilja, prvi korak u toj nameri je nabavka mesa. Sledeće što vam je potrebno jeste ćumur za roštilj koji će vam biti neophodan za dobar žar i termičku obradu. A da li znate šta znači ćumur?
Ćumur je drveni ugalj ili ugljen, kako se drugačije naziva. Ugalj je čvrsto gorivo nastalo duboko u zemlji raspadanjem organskih supstanci bez prisustva vazduha, ili se dobija veštačkim putem. Ova porozna supstanca bez mirisa i bez ukusa sastoji se od ugljenika i ostatka pepela koji je dobijen uklanjanjem vode i drugih sastojaka koji isparavaju iz organskih materija životinjskog ili biljnog porekla.
Proces dobijanja ćumura traje pet dana. Ćumur se dobija tako što se drva slažu u ćumuranu, potpaljuje se peć i tako drva tinjaju nekoliko dana. Sve dok vatra tinja dodaje se još drva, a zatim se peć zatvara i čeka se narednih 24h do 48h, nakon čega se sipa voda kako bi ćumur očvrsnuo.
Kvalitetan ćumur ne sme biti lomljiv, a kada se zapali trebao bi da tinja. Da bi se ugalj za roštilj lako raspalio i da bi dostigao visoku temepraturu potrebnu za pečenje trebalo bi da bude što je više moguće suv i da u sebi sadrži veliku količinu ugljenika, a da bi pravilno sagorevao takođe mu je neophodno dovoljno kiseonika. Njegov kvalitet zavisi i od drveta koje se koristi za pravljenje ćumura.
Ako se pitate gde možete da probate najbolji roštilj u Beogradu i specijalitete pripremljene na ćumuru, preporučujemo vam da posetite restoran Departman, restoran Hyde park ili neki od mnogobrojnih restorana koji vam se učine interesantnim, a koje ćete pronaći na našoj internet stranici www.kudaveceras.rs u odeljku Restorani.
S.T.