Zdravko Čolić

(0)

 

 

Zdravko Čolić je jedna od najvećih muzičkih zvezda na našim prostorima čije pesme se i dan, danas slušaju. O Zdravku se može napisati čitava knjiga kada pričamo o karijeri koja traje još od vremena bivše Jugoslavije.

 

ZDRAVKO COLIC BIOGRAFIJA

 

Zdravko Čolić rođen je 30.05.1951. godine u Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Još kao dete dosta vremena provodio je kod babe i dede u Trebinju, ali zbog školovanja uvek se vraćao u Sarajevo. Uvek živahan i pozitivan, Zdravko je i kao mali voleo muziku i bio miljenik u svojoj školi. Pored škole, Zdravko je igrao i fudbal u mlađim danima a pored toga se bavio i atletikom.

Kako je shvatio da ga sport ne interesuje previše, upisao je glumu i glumeo u predstavama „Kekec i Mojca“ i „Dečaci Pavlove ulice“.

Uporedo sa srednjom školom Gimnazijom, pohađao je i muzičku školu, što se pokazalo kao njegov pravi put. Kao mlađi, često je u lokalnom parku svirao gitaru sa svojim prijateljem. Ubrzo nakon toga, pobeio je na takmičenju u Crnoj Gori 1967. godine i to kao amater sa pesmom „Lady Madonna“ populagnih Beatles-a.

Nakon toga, shvatio je da je muzika njegov životni put i da definitivno želi da se bavi muzikom u budućnosti.

1967. godine postao je član grupe „Ambasadori“ , a 1971. upoznaje Davorina Popovića zahvaljujući kojem postaje ubrzo član grupe „Indexi“. U ovom periodu Zdravkova muzička karijera počinje da ide na vrhu, nakon čega su počeli i mnogi veliki muzičari da ga primećuju.

Kornelije Bata Kovač koji je osnivač Korni grupe primetio je Zdravka i ponudio mu aganžman u grupi, nakon čega Zdravko odlazi u Beograd i snima pesme  „Pogledaj u nebo“, „Kukavica“ i „Gospa Mica gazdarica“.

Nakon određenog perioda, Zdravko Čolić rešio je da se vrati u rodno Sarajevo i završi Ekonomski fakultet kako bi nastavio solo karijeru. Nastupi oje na festivalu „Vaš šlager sezone“ sa pesmom „Sinoć nisi bila tu“ čiji je tvorac Kemal Monteno i sa ovom pesmom je osvojio treće mesto.

Već nakon 1973. godine Zdravko je sa numerom „Gori vatra“ nastupio na festivalu Pesma Evrovizije u Luksemburgu ali se ipak nije plasirao u finale. Ponovo je nastupio na festivalu „Vaš šlager sezone“ i pobedio sa pesmom „Zelena si rijeka bila“.

Iako su se Zdravku Čoliću otvarala mnoga vrata, posebno kada je inostarana kerijera u pitanju, ipak je odlučio da snimi za Jugoton pesmu „Dome moj“.1975. godina bila je tada jedna od najuspešnijih, kada je na festivalu „Beogradsko proleće“ posebio sa pesmom „April u Beogradu“.

Iste godine izašao je i prvi solo album „Ti i ja“ koji je bip njegov prvenac. Od ove godine, pa sve do 2017. godine, Zdravko Čolić snimio je ukupno 15 albuma od kojih je gotovo svaka pesma hit i dan, danas.

Zdravko Čolić više puta izjavio je kako uživa u svojim koncertima i publici jer se priseti mnogih starih pesama koje je snimio, a publika ih i danas voli. Sve do danas sarađivao je sa mnogim velikim zvezdama, na svim koncertima pratila ga je plesna grupa „Lokice“.

Godine 2006. Zdravko Čolić dobio je i ćerkicu Laru.

 

ZDRAVKO COLIC ALBUMI

 

Ti i ja (Jugoton, 1975)

Ako priđeš bliže (Jugoton, 1977)

Zbog tebe (Jugoton, 1980)

Malo pojačaj radio (Jugoton, 1981)

Šta mi radiš (Jugoton, 1983)

Ti si mi u krvi (Kamarad—Diskoton, 1984)

Rodi me majko sretnog (Diskoton, 1988)

Da ti kažem šta mi je (Komuna, 1990)

Kad bi moja bila (Komuna, 1997)

Okano (BK saund, 2000)

Čarolija (RTV BK Telekom, 2003)

Zavičaj (MTS, 2006)

Kad pogledaš me preko ramena (Siti rekords, 2010)

Vatra i barut (Siti rekords, 2013)

Ono malo sreće (PGP-RTS / Kroacija rekords, 2017) 

 

ZDRAVKO ČOLIĆ NOVA GODINA

 

Zdravko Čolić Nova Godina sinonim je za spektakularne koncerte na otvorenom. Naime, najveća muzička zvezda zabavne muzike na ovim prostorima, legendarni Čola, za doček Nove godine uglavnom nastupa pred desetinama hiljada obožavalaca na organizovanim dočecima na trgovima širom regiona.

Pomenućemo neke od njih:

  • doček 2020. godine, Budva
  • doček 2019. godine, Poreč
  • doček 2018. godine, Sarajevo
  • doček 2017. godine, Trg slobode u Novom Sadu
  • doček 2016. godine, Budva, na Trgu ispred Starog grada
  • doček 2015. godine, Zlatibor, Kraljev trg

 

Nadamo se da će uskoro i  Nova godina Beograd imati tu privilegiju da organizuje i najavi novogodišnju čaroliju uz Zdravka Čolića. Da li će to biti već ove godine, otkrijte na novagod.com

 

U nastavku uživajte u večnim pesmama Zdravka Čolića koje se i dan, danas slušaju:

 

 

 

 

KONTAKT

 

Ukoliko želite da angažujete nekog pevača ili bend iz naše liste, možete kontaktirati 062/262-212 (sms, Viber, WhatsApp).

Upit za rezervaciju


Ukoliko želite da zakažete nastup izvođača ili benda preko nas, molimo vas da popunite formular ispod. Naš predstavnik će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.


Slični bendovi