HOT & TRENDING!
Gde raste šljiva?
Ukoliko niste znali, šljiva je zapravo podrod roda iz porodice ruža. Šljive se mogu podeliti po različitim kriterijuma, a najčešća podela je evropska i japansko-kineska. Evropska šljiva zapravo potiče iz Male Azije, a japansko-kineske šljive potiču od jedne divlje vrste šljive koja raste u Kini.
Ukoliko želite da uzgajate šljivu, treba da znate da ona nije zahtevna voćka i lako se prilagođava zemljištu. Šljiva kvalitetno raste u dubokim zemljištima jer su propusna i lagana.
Raste kao srednje i tanje drvo, koje na granama rađa plodove. U zavisnosti od sorte zavisi i u kom mesecu raste plod. Obično rastu od aprila pa sve do oktobra. Takođe, šljive su bogate vitaminima A i C pa se i te kako koriste u ishrani. Voćkica je sladunjava, a kiselkastija je ukoliko se ubere pre vremena, ali se svakako može jesti.
Šljiva je jedna od voćki koja je vrlo lekovita, a od davnina se leči probava šljivom, pa se preporučuje i kod hemoroida. Poznato je da postoje i suve šljive koje nam pomažu kod detoksikacije jetre i celokupnog organizma, a mogu pomoći i kod gnojne angine.
Svežu šljivu ili džemove od šljiva možete probati recimo u nekim kafićima i restoranima koji imaju u ponudi voćne salate sa šljivom ili možda palačinke sa šljivama ili džemom, i naravno, u različitim kafanama širom Beograda i Srbije, koje sa zadovoljstvom imaju u ponudi fantastičnu rakiju od šljive.
T.Ž.