HOT & TRENDING!
Kako napraviti domaći, pivski ili obični, kvasac?
Kvasac je nezaobilazni deo najukusnijih domaćih pekarskih specijaliteta, a kako napraviti kvasac u domaćoj radinosti? Evo i tačnog recepta.
A / PIVSKI KVASAC:
Koji su sastojci potrebni?
- Pivo, brašno i šećer.
Koje su tačne mere?
- 1 dl piva, 1 kašika brašna i 1 kašičica šećera.
Kakav je postupak?
- Pomešati u staklenoj tegli sve sastojke (poželjno je drvenom varjačom), pa pokriti pamučnom krpom ili duplom gazom.
Koliko treba tako da (od)stoji i na kojoj temperaturi?
- Najbolje je smesu ostaviti da prenoći na sobnoj temperaturi.
Kada je kvasac spreman za upotrebu?
- Čim se pojave mehurići.
B / OBIČAN DOMAĆI KVASAC:
Kako se pravi?
- Postupak je identičan, jedino se umesto piva koristi mlaka voda.
C / "OŽIVLJAVANJE" KVASCA
Šta učiniti ako se proces zaustavi, a smesa se razvodni?
- Odvojiti deo razvodnjene smese i dodati još brašna i piva (ili vode), pa ponovo ostaviti da "proradi".
Svakako, svakodnevno imate priliku da specijalitete od brašna i kvasca probate i u restoranima, kao što je na primer Santo Domingo bar na Vračaru.
A evo i zanimljive pesme o kvascu:
PESMAJ