HOT & TRENDING!
Gde raste soja?
Gde raste soja?
Soja je vrlo rasprostranjena širom sveta i rado se koristi u ishrani, a nakon prerade se koristi u farmaceutskoj i hemijskoj industriji. Kako kažu, potiče iz Kine i najbolje uspeva na dubokim, strukturnim, plodnim zemljištima, a prve informacije o soji dolaze iz davne 3000. godine pre nove ere. Soja je pored pirinča i pšenice bila izuzetno značajna za opstanak kineske civilizacije.
Soja je bogata vitaminima B i E, masnim kiselinama, sadrži oko 50 odsto proteina, bogata je magnezijumom, kalijumom, lecitinom i gvožđem. Kako kažu, oko 50 grama soje u potpunosti će zadovoljiti vašu dnevnu potrebu za vitaminom E I B, kao i potrebu za kalijumom i magnezijumom. Od soje se može praviti sir, pljeskvice, hleb, sosevi, ulja, mleko, brašno itd.
Današnji najveći svetski proizvođači soje su SAD, Brazil, Argentina, Kina i Indija.
Evo za šta je soja dobra:
-Jača imunitet
-Jača kosti
-Čuva krvne sudove
-Snižava nivo šećera
-Sprečava pojavu srčanih oboljenja
-Redukuje rizik od kancera dojke
-Poboljšava vezu između moždanih ćelija
Većina restorana u Beogradu u svojoj ponudi ima vegetarijansku ishranu pa je ovo idealana prilika da isprobate vrlo ukusne i pre svega zdrave specijalitete koje možete dobiti od soje, ali pre ovakvog kvalitetnog obroka razbudite se uz kaficu sa sojinim mlekom.
T.Ž.