HOT & TRENDING!
Gde raste tartuf?
Gde raste tartuf?
Tartuf je najcenjenija i najskuplja pečurka na svetu iz razloga što raste samo u divljini, a nemoguće je veštački uzgajati. Kod nas u Srbiji postoji oko 13 vrsta tartufa koji rastu širom Srbije u šumama, planinama, selima i rekama, na preko 250 lokacija, i poznato je da tartufi rastu ispod zemlje. Kažu da postoji nekoliko stotina vrsti ove pečurke, a da je samo desetak vrsti jestivo.
Ko je imao prilike da isproba tartufe širom drugih zemalja i ove naše i tvrde da se ne može porediti ukus i kvalitet tartufa kod nas i u drugim državama. U iskopavanju ove jedinstvene pečurke učestvuju svinje i psi koji su dresirani samo za tu namenu. Zapravo, pas se dresira dok svinje privlači njihov specifičan miris.
ZAŠTO TREBA JESTI TARTUFE?
Tartuf je kao što smo rekli, vrlo cenjena namirnica u gastronomiji. Njihova posebna aroma veoma brzo isparava i zato je jako važno da se tartuf što pre prenese iz šume do kuhinje, što je ujedno i jedan od razloga njegove toliko visoke cene koja doseže čak i do 6000 eura po kilogramu. Zbog svojih specifičnih uslova za uzgajanje zato i imaju jedinstvenu aromu koja se dobija kombinacijom netaknute zemlje i kiše što daje tako čaroban ukus.
Evo za šta je dobar tartuf:
-Obnavljaju sive moždane ćelije
-Prirodan lek za potenciju
-Služi za vitalnost celog organizma
-Jača organizam
Tartufi su vrlo bogati važnim mineralima poput fosfora, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i sumpora. Takođe su dobar izvor proteina, a sadrže i sve esencijalne aminokiseline.
U današnje vreme većina restorana pogotovo u Beogradu ima u svojoj ponudi i specijalitete sa tartufima a samo neki od njih su Konzulat bar, restoran Topčiderac, restoran Franš, Kalemegdanska terasa, restoran Tabor, restoran Tanker, restoran Grafičar itd.
T.Ž.