HOT & TRENDING!
Gde raste urma?
Gde raste urma?
Urma, ili kako se još kaže datula, vrlo je važna namirnica u arapskom svetu, a zovu je još i voće bogova. Ukoliko niste znali na koji način raste urma, ona raste u pustinjama na ženskoj palmi, i jedina je hrana za preživljavanje u pustinjama, pa je zbog toga zovu i pustinjski hleb.
Kažu da vodi poreklo iz Afrike i jugozapadne Azije i postoje još pre 4000 godine pre nove ere, dok zemljište ovoj biljci nije važno, jer može podneti i tempreture do -15.
Urma u sebi ima mnogo hranljivih materija kao što su kalijum, magnezijum, fosfor, mangan i gvožđe, kao i visoku kalorijsku vrednost, a od vitamina u sebi ima vitamin B. Arapi koriste urme uz mnoge namirnice, i mogu se praviti kolači od urme, hleb, slatkiši, služi kao dodatak jelima, namazima, uz bezalkoholna pića itd.
ZA ŠTA JE URMA DOBRA KADA JE ZDRAVLJE U PITANJU?
Urma je vrlo zdrava i korisna u ishrani i smatraju je najdravijom voćkom na svetu, a evo čemu pomaže:
-Pospešuje rad creva
-Leči anemiju
-Leči hipertenziju
-Štiti od moždanog udara
-Leči holesterol
-Leči rak
-Jača srce
-Pospešuje vid
-Zaustavlja dijareju
-Dobre za mršavljenje
-Pomaže pri smanjenju bolova kod porođaja
-Porodiljama pomažu za proizvodnju mleka
Reč urma zapravo potiče iz persijskog jezika, i kako kažu postoji preko 1500 vrsti urme. Palmi je potrebno oko 15 godina kako bi dobila plodove urme. Po preporuci dijetetičara, deset urmi dnevno je dovoljno da biste uneli potrebne količine magnezijuma, bakra i sumpora, pola doze gvožđa i kalcijuma.
Urme možete isprobati u nekim restoranima ili kafićima, da li sveže ili sušene, preporučujemo vam svakako da ovu fantastičnu voćkicu koja je neophodna za naše zdravlje jedete što češće.
T.Ž.