HOT & TRENDING!
Gde raste zelje?
Zelje je pre svega vrlo zdrava biljka koja je puna vitamina i korisna je za različite probleme različitih oboljenja. U ishrani i lečenju koristi se preko 2000 godina, a sama biljka potiče iz zapadne Azije. Postoji oko 17 vrsti zelja. Zelje je izuzetno bogato mineralima gvožđa, kalcijuma i fosfora i vitaminima kao što su karoten, vitamin B i vitamin A. Zelje pospešuje izbacivanje vode iz organizma i olakšava rad srca i bubrega.
Takođe je odlična hrana za detoksikaciju jer daje telu važne hranljive materije kao što su gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum i veće količine vitamina A i C, koji pomažu telu da se oporavi od loših navika u ishrani. Zelje može pomoći oporavku nakon dijareje kao dobar izvor magnezijuma i kalijuma pomaže da se vrati prirodna ravnoteža tečnosti u telu nakon dijareje. Uspešno deluje za jačanje imuniteta i smanjenje upale, i odličan je za vid i kožu zbog vitamina A kojeg u zelju ima dovoljno da se zadovolji dnevna potrebna količina u organizmu.
Manje poznato, a opet interesantno je da se listovi od zelja koriste za lečenje opekotina, upala i infekcija na koži, svraba i uboda insekata. Smiruje nerve, snižava holesterol, aktivira moždane procese i uspešno otklanja nemir i nervozu.
Zelje je važan sastojak prolećne ishrane, samoniklo raste širom cele Evrope, a posebno je rasprostranjeno na brdovitim i hladnjim predelima gde obično slabije uspeva drugo povrće. Poznato je da se od zelja može napraviti čorba od zelja koja je vrlo ukusna i zdrava, i naravno popularna pita zeljanica koju možete praviti kod kuće ili je isprobati u nekom restoranu koji u ponudi imaju ovo preukusno jelo.
T.Ž.