HOT & TRENDING!
Gde raste rukola
Gde raste rukola i koliko je zdrava sigurno vas interesuje, pre svega jer je danas obavezan sastojak u salatama u restoranima i kafićima. Često se koristi zbog svojih vitamina, i veoma se lako gaji. Rukola je jednogodišnja biljka i prirodno je rasprostranjena širom sredozemlja. U nekim drugim zemljama rukola se drugačije naziva, a neki od naziva su riga, rugula, grda, garda i vrizak.
POREKLO RUKOLE
Rukola najčešće raste na zapuštenim zemljištima ili čak deponijama. Od davnina se gajila u Rimu i Grčkoj. Poreklo zapravo vodi iz južne Španije i Alžira, odakle se kasnije širila ka istoku. Kasnije je kao uvezena biljka počela da raste i u SAD.
Rukola ne traži previše kada je u pitanju gajenje kod kuće. Potrebna joj je toplota i otporna je na mrazeve i zato se proizvodi tokom cele godine.
LEKOVITA SVOJSTVA RUKOLE
Rukola je bogata vitaminima i veoma je lekovita za različite probleme kao što su problemi sa srcem. Može smanjiti rizik od mnogih bolesti, a ukoliko niste znali, rukola sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Odlično deluje na organe za varenje kao što su želudac i creva. Takođe se smatra prirodnim antibiotikom, može se izlečiti čir, hronični zatvor, i odlična je u borbi protiv prehlade i kašlja. Rukola uspešno čisti krv i leči bolesti jetre, a vrlo poseban značaj ima protiv raka dojke.
RUKOLA U KUHINJI
Rukola je izuzetno hranljiva i u sebi ima vitamin C, karoten, vitamin B, kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum i bakar. Od rukole se danas prave razne čorbice i salate, stavlja se u sendviče, pripremaju se pice sa rukolom i odlična je kao dekoracija za razne specijalitete.
T.Ž