HOT & TRENDING!
Preporuke za rad ugostitelja prilikom primena mera
Republički štab za vandredne situacije doneo je predlog neophodnih mera o početku rada pojedinih uslužnih delatnosti. Rad ugostiteljskih objekata kao što su restorani i kafići koji se bave pripremom i dostavom hrane obavljaće posao na sledeći način:
-Dostava hrane na kućnu adresu
-Rad ugostiteljskih objekata u otvorenom i zatvorenom prostoru
-Šalterska prodaja
U skladu sa navedenim propisima vlasnici, zaposleni i korisnici moraće da poštuju pravila koja će se proveravati sanitarna i tržišna inspekcija.
U okviru upravljanja rada svih objekata potrebne su sledeće mere:
-Napraviti plan kako će funkcionisati rad uz određene mere
-Obezbediti potrebnu količinu dezinfikacionih stedstava
-Obavezno nošenje potrebne opreme kako bi zaštitili sebe i druge
-Gosti mogu ući u objekat isključivo sa maskom koju mogu skinuti samo dok sede za stolom. Dok se piće poručuje, odlazi do toaleta ili šeta po objektu, obavezno je nošenje maski
-Pre nego što se koristi voda iz cevi obavezno pustiti da isteče određeni vremenski period. Ukoliko je voda dugačije boje ili mirisa, obratiti se JKP vodovod i kanalizacija
-Svakog dana obavezno derifinkovati celu prostoriju pre radnog vremena
-Na ulazu u objekat staviti dozere za dezinfekciju
-Raspored stolova mora biti u skladu sa propisima, dakle do 2 metra između svih stolova
-Izbaciti posluživanje gostiju kečapom, senfom, šećerom itd. iz zajedničkih posuda
-Koristiti papirne menije za jednokatnu upotrebu
-Veća kontrola u pranju sudova
-Obavezno da se vodi računa o pripremi hrane
-Pri ulazu u svaki objekat napisati određene mere pre ulaska u lokal, i dozer za dezinfekciju
-Obavezan ulazak po principu jedan po jedan
-Obeležiti mesto za higijenski otpad
-Prostorije proveravati prirodnim putem, odnosno otvaranjem prozora
-Odvojiti princip rada usluživanje hrane i naplate, jedan radnik donosi hranu, drugi radnik naplaćuje
-Ukoliko korisnik plaća karticom, sam prislanja karticu i plaća, ukoliko se radi o gotovini, obavezna dezinfekcija rukavica
DOSTAVA HRANE I PIĆA - KETERING
-Obavezno nošenje maski i rukavica
-Obavezno najaviti dolazak
-Higijena i dezinfekcija prevoznog sredstva nakon svake isporuke
LIČNA HIGIJENA ZAPOSLENIH
-Obavezno pranje ruku najmanje 20 sekundi, često pranje ruku između svakog obavljenog posla
-Redovno praćenje zdravstvenog stanja
-Poštovanje socijalne distance
-Pojačana dezinfekcija prostora
OBAVEZE POSLODAVCA
-Brinuti o zdravlju zaposlednih pri dolasku na posao
-Odmah udaljiti zaposlenog koji ima određene sipmtome
-Prostor u kome boravi osoba sa saimptomima obavezno dezinfikovati i provetriti prostoriju
-Organizovanje čestih pauza u radu u toku radnog vremena, sa obzirom da koriste određenu opremu i poštuju određene mere što se tiče dezinfekcije koje dodatno zamara i opterećuje zaposlene
Sve navedene preporuke i detalje o prevenciji i preporuci rada objekata možete pročitati u prilogu dole.
T.Ž.