HOT & TRENDING!
Koliko kosta giros u Grckoj?
Jedna od najomiljenijih letnjih destinacija naših građana je svakako Grčka, pa stoga nas i ne čudi što se mnogi pitaju koliko kosta giros u Grckoj? Naše kolege su često putovale baš u tu zemlju i dali su nam informacije iz prve ruke.
GIROS U GRCKOJ – PITA I PORCIJA
Cena svakako varira za giros u Grckoj, bilo da je pita giros ili porcija girosa. Lepota svega je to što ovaj grčki specijalitet možete jesti na čak tri mora, koja okružuju ovu prelepu zemlju. Pored fantastične usluge i gostoprimstva koje dobijamo od grka, uživamo i u toliko traženom girosu.
Grci imaju viši standard nego Srbi ali svakako to nije uticalo na cene girosa, pa je tako i nama ovo jelo vrlo pristupačno.
U zavisnosti da li letujete u severnoj Grčkoj ili na nekoj ekskluzivnijoj lokaciji, poput ostrva, tako i varira cena girosa, ali ne mnogo. U nastavku ovog teksta slede i konkretne cene girosa.
Cena girosa na pristupačnijoj lokaciji u Grčkoj je:
- Pita giros (giros u testu, koji možete klopati i u pokretu a takav se prodaje i u Srbiji) od 1.5 € do 3€ u mestima kao što su: Paralia (Katerini), Pefkohori, Nei Pori, Olimpik Bič, Nea Vrasna, Polihrono...
- Porcija giros od 4 do 7 evra
Cena girosa na ekskluzivnijoj lokaciji u Grčkoj:
- Pita giros: od 3.5€ do 7 € u mestima kao što su: Atina, Santorini, Tasos, Mikonos, Rodos, Hios...
- Porcija giros od 6 do 12 evra
Ukoliko tražite turističku agenciju koja ima najpovoljnije turističke aranžmane za pomenute destinacije, svakako vam preporučujemo Mayak tours. Ova agencija je specijalizovana za Grčku i nudi širok izbor smeštaja za svačiji ukus ali i džep. Više informacija možete dobiti pozivom na +381 11 303 6400 ili posetite njihov sajt.
PITA GIROS ILI PORCIJA GIROS – U ČEMU JE RAZLIKA
U Srbiji kada kažeš pita, prvo što pomisliš jeste tradicionalno jelo, napravljeno od tankog testa sa raznim nadevima kao što su sir, meso, pa sada i pizza nadevima, ali i onim slatkim nadevima kao što su: jabuka, bundeva, višnje...
Pita giros (grč. pyta gyros / γύρος pyta) je meso sa dodacima, umotano u testo, a često se naziva i giros sendvič. Ono što ulazi u ovaj specijalitet je: meso (svinjsko ili pileće, a nekada i juneće), luk, paradajz, zelena salata, pomfrit i nezaobilazni tzatziki preliv.
Porcija giros je isto što i klasičan giros ali se služi na tanjiru u duplo većim količinama. Većina pomisli da se porcija služi samo u restoranu ali služi se i u lokalima brze hrane u Grčkoj.