HOT & TRENDING!
Koje sve vrste kafenih napitaka postoje?
Svi poznavaoci sveta kafe znaju koliko je kafa opširna i koliko ukusa postoji, a da li znate koje sve vrste kafenih napitaka postoje? Ukoliko uživate u kafi na poseban način, upoznajte sve napitke od kafe koji se konzumiraju širom sveta.
Kafa je vrlo kompleksna i na nju mogu uticati različiti faktori poput zemljišta, okoline i same prerade i pečenja kafe, zbog čega dobija najrazličitije ukuse i svaki ukus ima svog konzumatora.
Vremenom je kafa počela da se meša sa mlekom, sirupima, čokoladom i recimo alkoholom, kako bi oni koji žele nešto drugačije dobili svoj savršen ukus.
Zbog toga, danas širom sveta postoji dosta vrsta kafe najrazličitijih ukusa. U nastavku upoznajte sve vrste kafenih napitaka koje postoje.
ESPRESSO
Espresso kafa je najzastupljenija kafa koja se pije, i espresso možete piti kraći ili duži. Kraći je jačeg i intezivnog ukusa, dok je produženi nešto slabiji, ali svakako jakog i punog ukusa. Espresso kafa je idealna tokom jutra, kada želite da se razbudite što pre.
AMERICANO
Americano kafa podrazumeva produženi espresso u šoljici, koji se razblažuje određenom dozom vrele vode iz aparata koja se sipa do samog vrha šolje, ili malo ispod vrha. Americano je odličan za ljubitelje espresso kafe koji uživaju u kafi tokom celog dana, pa će vam posebno prijati popodne ili uveče.
LATTE
Latte kafa se priprema tako što se ugreje mleko koje se pretvara u mekanu penu, nakon čega se dodaje šot espresso kafe koja se rastvara u celoj šolji i nastaje malo blaži ukus espresso kafe. Latte je kafa koja daje blaži ukus i idelan je da se pije tokom podneva i večeri jer nema previše kofeina.
CAPUCCINO
Capuccino je takođe jedna od najzastupljenijih kafenih napitaka širom sveta i priprema se tako što se u veću šoljicu pušta kraći espresso, zatim se priprema mleko koje se greje dok ne dođete do makane pene koja se dodaje u šoljicu nakon espressa.
MACCHIATO
Macchiato je pripema u maloj šoljici, i podrazumeva kratak espresso u koji se dodaje mala količina mleka, odnosno pene. Macchiato je odličan ljubiteljima kafe koji žele da razblaže jak ukus kraćeg espressa.
MOCHA
Mocha je kombinovana sa čokoladom, priprema se u većoj šolji za espresso, pušta se kraći espresso, nakon čega se dodaje čokolada do sredine šolje, a na čokoladu se sipa mleko sa penom. Ovo je jedna od najukusnijih kafa za one koji ne vole intezivan ukus espresso kafe i onima koji vole slatke napitke.
FLAT WHITE
Flat white je kafa koja podseća na kapućino, priprema se u većoj šolji, pušta se dupli šot espresso kafe i dodaje se mleko odnosno pena, isto kao i kada se priprema mleko za kapućino, sa mekanom penom. Ovo je odlična kafa onima koji vole jak ukus espressa u kombinaciji sa mlekom.
CORRETTO
Corretto je kafa za one koji uživaju u kombinaciji espresso kafe i alkohola. Priprema se u većoj šolji za espresso koji se pušta skoro do vrha, nakon čega se u kafu sipa liker od badema ili rakija, i ovo je popularno piće u Italiji.
GLACE
Glace se pripema u većoj šolji za espresso, pušta se prvo espresso, zatim kugla sladoleda i na samom vrhu šolje dodaje se čokolada. Ovo je kafa za one koji žele da se razbude i uživaju u slatkom ukusu mešavine sladoleda, čokolade i espresso kafe.
FRAPPE
Frappe je odličan tokom letnjih dana, prvo se pušta espresso duži u šolju, zatim se stavlja led i dodaje se hladno mleko. Ovo je kafeni napitak koji će vam sigurno prijati kada je toplo i lepo će vas rashladiti.
RAF
Raf kafa se priprema tako što prvobitno u šoljicu ide sirup (ukusa koji želite) nakon čega se pušta espresso kafa do pola šolje i nakon espresso kafe sipa se pripremljena mekana pena od mleka.
IRISH COFFEE
Irish coffee je poznata kafa širom sveta i priprema se tako što se pušta espresso kafa u šoljicu, zatim se dodaje šot viskija, zatim se na sam vrh šoljice stavlja šlag. Ovo je kombinacija alkohola, kafe i slatkog ukusa, za pun i jak užitak koji će vas razbuditi i oraspoložiti.
VIENNA
Vienna kafa je espresso kafa koja se pravi u većoj šoljici, pušta se kraći espresso i na kraći espresso se dodaje šlag do vrha. Ovo je kafa koji žele da osete ukus espresso kafe, ali i slatkoću uz espresso.
FREDDO
Freddo kafa podrazumeva kraći espresso u većoj šoljici, zatim ekstrakt karamele i na sve to sipa se mleko. Ovo je slatka espresso kafa sa aromom karamele koja će vam se sigurno dopasti ukoliko volite slađe kafe.
BICERIN
Bicerin kafa sastoji se od espresso kafe, dodaje se kakao i cimet, nakon čega se sipa toplo mleko i na sam vrh kafe stavlja se šlag. U pitanju je aristokratski napitak iz starog izalijanskog grada Torina. Za sve ljubitelje aroma u kafi, ovo je kafa koja će vam se veoma dopasti.
GALAO
Galao kafa je klasičnija kafa, dobija se tako što se u veću šolju pušta espresso, i dodaje se isključivo pena od mleka do samog vrha. Iako se dodaje pena, espresso kafa je ovde svakako jačeg ukusa.
Za potpun užitak i kod kuće ili na poslu, pogledajte neke od sjajnih espresso aparata na zrno koji će vam dati mogućnost da svakodnevno uživate u ovim magičnim espresso kafama koji se pripremaju na različite načine. Ulepšajte dan sebi i drugima najboljim ukusima kafa koje se piju širom celog sveta.
T.Ž.