HOT & TRENDING!
Zašto se srpska Nova godina dočekuje 13. januara?
Srpska nova godina
Za ceo svet Nova godina je već stigla. I mi smo je dočekivali 31. decembra, na našim kalendarima početak je označen 1. januarom. Provodili smo se na otvorenom i u zatvorenim prostorima, slavili sa svojim prijateljima, rodbinom.
Međutim, za pravoslavce, za Srbe ovo je samo uvod, kome mnogi i ne pridaju veliku pažnju kao što je to slučaj sa praznikom koji nam dolazi - sa rođenjem Isusa Hristosa. Dakle, sutra proslavljamo Božić, jedan od najlepših praznika.
To je nekada bio pravi početak, računanje novog leta. Nakon ovog praznika dolazi nam još jedan, za koji ćemo takođe imati docek. Reč je o srpskoj Novoj godini - pravoslavnoj ili julijanskoj, kako se još naziva.
Zašto se srpska Nova godina dočekuje 13. januara?
Srpska nova godina se dočekuje 13. januara, jer je reč o Julijanskom kalendaru, po kome je 14. januar zapravo - 1. januar. To je računanje vremena koje je ustanovio Julije Cezar, po kome je kalendar i dobio ime.
Pvi januar koji danas poznajemo označen je kao dan početka Nove godine 1582. godine, kada je uveden reformisani Gregorijanski kalendar. Mnogi narodi su nastavili da koriste stari kalendar Julija Cezara, a on se svakih 127 godina udaljava za po jedan dan od zvaničnog, te je danas udaljen 13 dana.
Osim Srba u Srbiji, Novu godinu 14. januara obeležavaju i Srbi u Hrvatskoj, Crna Gora, Republika Srpska, Makedonija, Belorusija, Jermenija, Moldavija, Gruzija, a dodajmo i Rusiju i Ukrajinu, koje ovaj put verovatno beće praznovati.
Mali Božić
Na ovaj dan obeležavamo Svetog Vasilija Velikog, a praznik je u narodu poznat kao mali Božić. Mnogi Srbi ovaj dan slave krsnu slavu.
Sveti Vasilije je rođen u vreme cara Konstantina. Bio je veliki pobornik pravoslavlja moralno čist i izuzetno revnosan. U crkvenoj službi naziva se "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernicima i žaokom svojom bode jeretike. Zbog toga se veruje se da na ovaj dan valja uzeti kašiku meda.
Na Mali Božić ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana.
A.K.
Foto: Unsplash / Roven Images