HOT & TRENDING!
Saveti za savršeno roštiljanje
Prvi maj
U ponedeljak se proslavlja Prvi maj, dan koji je posvećen radu širom sveta, koji mnogi vole jednako koliko i docek. Međutim prva asocijacija kod nas na ovaj praznik je - roštilj. Verujemo da je tako u većini slučajeva. Odlazimo u prirodu sa ekipom, obavezno se pali vatra i najčešće se pravi roštilj.
Ova jednostava aktivnost ipak traži nekoliko trikova da bi bila savršena. Pa evo koji su to saveti za savršeno roštiljanje.
Roštilj
Za početak, nakon što pripremiš vatru, obavezni dobro zamasti rešetku za roštilj pre pečenja, kako se pečena hrana ne bi lepila za roštilj. Umesto viljuške, odaberi hvataljku za prevrtanje hrane. Viljuškom ćeš napraviti rupice na hrani, kroz koje će izaći svi ukusni sokovi. Ukoliko pripremaš hranu za roštilj na drvenim štapićima za ražnjiće, potopi štapiće u vodu nekoliko sati pre paljenja roštilja, kako se ne bi zapalili. Vatru drži pod kontrolom, a ukoliko postane previše jaka, poprskaj je vodom ili pospi malo krupne soli po njoj. Nakon što završiš, roštilj očisti čeličnom četkom.
Meso
Kada je reč o mesu, reši se masnoća. Suvišna masnoća će se otapati u vatru za vreme pečenja, a to može izazvati plamenove. Na ovaj način se može desiti da meso zagori, pa je najbolje da tu masnoću odsečeš. Ako koristiš marinadu, takođe pokupi višak. Meso začini tek na kraju, jer so može da ga isuši, ako se stavi pre.
Riba
Riba može da bude prava poslastica sa roštilja. Obmotaj je folijom i drži je sve vreme na oku, jer će biti pečena za svega nekoliko minuta. Ovo je slučaj sa filetima, a ako je reč o celoj ribi, biće gotovo za nešto duži period. Ribu čak možeš staviti i direktno u žar. Okrenite je samo jednom tokom pečenja.
Roštilj za vegeterijance
Osim mesa, povrće takođe može da se priprema na roštilju. Tako možeš obradovati svoje prijatelje koji su vegeterijanci ili iz nekog drugog razloga ne jedu mesu. Odaberi tikvice, kukuruz, pečurke, luk, papriku, paradajz.
A.K.
Foto: Pixabay / RitaE