HOT & TRENDING!
Kako se zove pomoćni konobarski stočić
Da li znate kako se zove pomoćni konobarski stočić i u kojim prilikama se koristi? Mi smo se raspitali i odlučili da ova interesantna saznanja podelimo sa vama.
Pomoćni ili priključni konobarski stočić se koristi kod primene pojedinih načina usluživanja. Nazvan je po francuskoj reči “gueridon”, koja se na srpskom jeziku izgovara “geridon”
Dakle, geridon (gueridon) označava termin koji se koristi u ugostiteljstvu i opisuje poseban način usluge (gueridon service), kao i poseban servisni sto ili kolica (gueridon trolley) koja se koriste za pripremu hrane ili posluživanje jela u restoranima .
Geridon se veoma često koristi za pripremu specijaliteta pred gostima ili za posluživanje jela koja zahtevaju finalnu pripremu ili završne detalje pred serviranje. Kada se hrana priprema na geridonu, gosti mogu pratiti postupak i uživati u interakciji sa kuvarom ili osobljem restorana.
Geridon sto najčešće ima radnu površinu od nerđajućeg čelika ili druge otporne površine koja je laka za čišćenje. Ovi servisni stolovi ili kolica obično su opremljeni različitim elementima i priborom potrebnim za pripremu i serviranje jela, kao što su: rešo, gasni gorionik sa posudom za grejanje ili kuvanje hrane, ormar za neophodne sastojke, tiganji, noževi, viljuške, špatule, sekači, posude za mešanje, tanjiri, pladnjevi, činije i slično. Osim toga, na geridon stolu se često nalaze posude sa začinima, sosevima ili drugim dodacim a koji se mogu dodavati jelu prema željama gostiju. Neki od njih su predviđeni za služenje alkoholnih pića, cigareta i slično.
Geridon servis je obično povezan sa luksuznijim restoranima, u kojima se naglasak stavlja na visok nivo usluge i iskustva gostiju. Ovaj servisni stil može dodati poseban šarm i teatralnost obroku i tako gostima priuštiti jedinstven doživljaj uživanja u hrani.
KOJI JE CILJ GUÉRIDON SERVISA?
Glavni cilj guéridon servisa su zabava i zadovoljstvo gostiju. Evo nekoliko glavnih elementa koje smo izdvojili:
• Pruža personalizovanu uslugu i visok nivo zadovoljstva gostu.
• Impresionira gosta demonstracijom veštine kuvanja, flambiranja i rezanja.
• Pretvara hranu i uslugu u zabavu.
• Osigurava tačnu temperaturu serviranja za jela koja su osetljiva na to.
• Budi radoznalost gosta da naruče upravo ta jela.
• Podstiče želju drugih gostiju za takvim nivoom pažnje.
ISTORIJA GERIDON KOLICA
Photo by Hospitality store
Geridon kolica potiču iz Rusije i njihov nastanak se vezuje za rani 18. vek. Međutim, popularnost su stekla u Monte Karlu 1894. godine. Prvo poznato flambirano jelo je Crepe Suzette, koje je izmislio Henri Carpenter dok je radio kao pomoćnik kuvara u Café de Paris.
VRSTE GERIDON KOLICA I STOLOVA
Postoji mnogo vrsta geridon kolica ili stolova koji se koriste u restoranima. Njihov dizajn, oprema i raspored zavise od njihove namene.
Ovde smo predstavili nekoliko različitih vrsta koja se najčešće koriste:
Photo by Hospitality store
Kolica za pripremu hrane, sečenje i flambiranje
Ova kolica imaju gasni gorionik ili plamenik koji je postavljen na nivou gornje površine kolica. Takođe, poseduju dasku za sečenje koja se postavlja preko posude za grejanje kako bi se zadržala toplota mesa. Mogu imati jedan ili dva gorionika. Dvostruki gorionik je neophodan kada se delimično pripremljena hrana mora držati toplom tokom pripreme. Jedan gorionik se koristi za održavanje toplote hrane, dok se drugi koristi za kuvanje.
Kolica za sir
Geridon stolovi (kolica) za sir sadrže različite vrste sireva, dasku za sečenje i nož za sečenje sira, kao i odgovarajuće priloge za sir. Površina kolica je obično od mermera i ima providnu kupolu za pokrivanje vrha. Sir odabran od strane gosta se seče i servira na geridon kolicima.
Photo by Hospitality store
Kolica za salatu
Ova geridon kolica sadrže tanjire, činije, podloške, posude sa pripremljenim sastojcima, prelive za salatu i začine koji su potrebni za pripremu salata. Preliv za salatu se može pripremati na direktno na kolicima, u prisustvu gostiju, ili u kuhinji.
Hors D‘ Oeuvre kolica
Na njima se obično nalazi 10 do 12 različitih vrsta predjela. Posude sa predjelima se postavljaju na led. Kolica su dizajnirana tako da imaju prostor za držanje leda i posuda. Na njima se nalaze adekvatni tanjiri, neophodna opremuaza serviranje odabranih hors d'oeuvre na hladnim polovinama tanjira i odgovarajući prilog sosevi.
Photo by Hospitality store
Kolica za liker
Geridon kolica za likere sadrže razne čaše, dozatore, kofu za led, žestoka pića, boce sa likerom, bokale itd. Takođe mogu sadržati cigare, sekač za cigare i upaljač.
Pored navedenih, gotovo u svim elitnijim hotelima i restoranima, u širokoj upotrebi su i: kolica za deserte, geridon kolica za voće, kolica za poslugu u sobi (room service), kolica za vino i slično.