HOT & TRENDING!

Odaberite pravo vino za 14. februar!
Dan vinara i vinogradara
Ceo svet 14. februara slavi Dan zaljubljenih - Valentinovo, ali u Srbiji se proslavlja i Sveti Trifun, zaštitnik onih koji uzgajaju grožđe i proizvode vino. Dan vinara i vinogradara proslavlja se tako što se izlazi u vinograd, obavlja se rezidba i osvećuju čokoti.
Međutim, ako niste vinogradar, nemate svoje grožđe i vino, ipak imate mogućnost da proslavite ovaj praznik birajući prava vina, u kojima ćete uživati i sa kojima možete nazdraviti kao da je Nova godina 2026.
Evo naših preporuka za pravo vino za 14. februar, koje možete da pijete i za doček Nove godine 2026.
Crvena vina
Uz laganiju hranu odaberite i lgana vina - Pinot Noir, elegantno vino, koje će se složiti uz piletinu, losos ili lagane sireve. Tu je i Gamay (Beaujolais) – voćno, lagano vino sa notama crvenog voća, idealno za nežnije ukuse i lake zalogaje. Čuveni Merlo je srednje puno vino, savršeno uz testeninu sa paradajz sosom ili piletinu sa sosom od pečuraka. Tempranillo (Rioja) je začinjeno, voćno i pomalo dimljeno vino, odlično uz suhomesnate proizvode i polutvrde sireve. Cabernet Sauvignon je klasičan izbor, koji se slaže uz roštilj, dok će Malbec ići uz crveno meso i pikantna jela. Syrah (Shiraz) je zavodljivo vino sa bogatim aromama crnog voća, bibera i dima, fantastično uz začinjenu hranu. Za desert birajte birajte Porto, Zinfandel ili Lambrusco – vina koja lepo idu uz slatke i čokoladne note.
Bela vina
Bela vina mogu biti savršen izbor, posebno ako planirate laganiju hranu, morske plodove ili kremaste deserte. Sveža vina su: Sauvignon Blanc (ide uz salate, morske plodove i lagane sireve), Pinot Grigio (slaže se uz lagane paste, piletinu i ribu) i Verdejo (azijska kuhinja i grickalice). Za nešto složenija jela odgovaraće vam Chardonnay (idealno uz piletinu u sosu, pečenu ribu ili testeninu sa kremastim sosom) i Viognier (lepo ide uz začinjenu hranu ili pečenu ćuretinu). Uz desert obavezno probajte Moscato d'Asti, Riesling i Tokaji.
Osim ove klasične podele vina, možete se opredeliti i za roze vina, koja su lagana, voćna i osvežavajuća, a lepo se slažu s različitim jelima. To su Provence Rose, Pinot Noir Rose, Zinfandel Rose, Sangiovese Rose, Moscato Rose, Brachetto d’Acqui.
Tu su i šampanjci, kao i penušavci: Rose Champagne, Rose Prosecco, Cava Rosado, Prosecco, Champagne Brut, Cremant de Loire, Cremant d'Alsace, Cava.
Ako želite da uživate u domaćim vinima birajte prokupac, kadarku, tamjaniku, smederevku, moravu.
Srećan praznik i živeli!
A.K.
Foto: Pixabay / hcdeharder