HOT & TRENDING!
Da li kokice goje?
Na pitanje koje već decenijama muči mnoge ljubitelje ove nezaobilazne grickalice ne postoji jedinstven i u potpunosti tačan odgovor, štaviše vrlo je diskutabilan.
Ovim pitanjem bave se mnogi stručnjaci, njihova mišljenja su podeljena kao vrlo različita i oprečna. Dok jedni smatraju da su kokice visokokalorična hrana, drugi ih, baš suprotno tome, preporučuju onima koji drže dijete.
Šta je od toga zapravo ispravnije, saznaćete u nastavku teksta.
Kokice su same po sebi izuzetno zdrava hrana napravljena od celog zrna kukuruza i kao takve predstavljaju izvor velike količine vlakana. A poznato je da hrana bogata vlaknima ima višestruke koristi po zdravlje jer ubrzava naš metabolizam i pomaže mu da bolje prerađuje sve ono što pojedemo u toku dana. Takodje vlakna čiste organizam od štetnih toksina, pa zaključujemo da su ona preko potrebna čovekovom telu kako bi ono funkcionisalo na najbolji mogući način.
Kokice pripremljene bez ulja u sebi sadrže antioksidante i beta karoten, koji pozitivno utiču jer jačaju imuni sistem.
Zapravo dodaci kao što su puter i ulje na kojima se one pripremaju čine kokice lošim, kad na sve to dodamo i popularne prelive i začine, one definitivno postaju izvor ogromne količine kalorija, masti i šećera i stavljaju kokice na listu nezdrave hrane.
Ne treba preterivati ni sa prekomernim dodavanjem soli, jer so kada se unese u većim količinama u organizam nepovoljno utiče tako što prouzrokuje otečenost i nadutost, a otežava i rad bubrega.
Broj kalorija značajno se povećava tokom njihove pripreme stavljanjem velike količine gore pomenutih dodataka, koji su u današnje vreme nezaobilazni na svim prodajnim mestima. Osobe koje brinu o višku kilograma i večito se bore s istim treba da budu obazrive i da izbegavaju da ih kupuju već pripremljene, jer sadrže gotovo duplo više kalorija zbog veće količine ulja koje se stavlja.
Uz njih su podjednako štetne i one industrijski obrađene. Njihove loše strane kriju se u raznim dodacima poput veštačkih aroma, šećera i pojačivača ukusa koji sadrže trans masti i veće količine soli.
Kako biste zaobišli sve te nepotrebne, a štetne sastojke, najbolje bi bilo da ih sami pravite. Kada biste pazili i o načinu na koji ih pripremate, mogli biste da budete sigurni da vam neće dodati neželjene kilograme.
Kao i u svemu drugom, tako i s kokicama treba biti umeren i konzumirati ih u razumnim količinama.
Za sve ljubitelje ovih veoma popularnih grickalica jedan savet za kraj - kako ne biste večito vodili brigu o broju kalorija, spojite lepo i korisno pa vreme koje biste proveli sabirajući te kalorije, provedite u kafani trošeći ih.
Ne lišavajte sebe i uživajte u kokicama bez griže savesti, ako nekad i preterate u količini, izaberite vama najdražu kafanu i tamo ćete sagoreti sve te kalorije uz dobru đusku, a da nećete to ni osetiti. Izbor vašeg odredišta možete pogledati na sledećem linku, gde se nalazi spisak svih beogradskih kafana.