HOT & TRENDING!
Kako podneti alkohol u vreme praznika?
Polako ali sigurno bliži nam se „najluđa noć“, a u vazduhu je već uveliko opipljiva ta praznična atmosfera. Dobro je poznato da u Srbiji novogodišnja proslava ne traje samo jedno veče, već joj prethode brojne fešte, kako na poslu, tako i u krugu prijatelja. Zapravo, kad se pogleda, pripreme, praznovanje i veselja traju gotovo dva meseca – od početka decembra pa gotovo do kraja januara.
Dakle, koliko god da ste posvećeni zdravom životu, ispravnim odlukama i dobrim navikama, u ovom periodu godine sve to lagano pada u vodu. Čak i oni disciplinovani trezvenjaci popustiće pod pritiskom i prepustiće se uživanju u danima veselja.
Naravno, ono što je zajedničko svakoj proslavi jesu neograničene količine alkohola. Ovaj poznati „socijalni lubrikant“ olakšaće vam konverzaciju sa prisutnima, učiniće vas opuštenim i bolje raspoloženim – ali samo ako u njemu ne preterate! Previše alkohola dovešće do suprotnog efekta: vaše reči sagovornici će teško moći da razaznaju, oslabiće vam motorika celog tela, a postoji šansa i da se pošteno obrukate.
Kako ne biste na nekoj od proslava napravili potpunog klovna od sebe i doveli u neprijatnu situaciju i svoje prijatelje, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da zadržite svoje dostojanstvo, kada pijete.
Dođite pripremljeni
Pre nego što uopšte krenete na proslavu potrudite se da pojedete obrok kod kuće. Da, čak iako ste sigurni da će tamo biti hrane, može se desiti da prođu sati dok ona ne bude poslužena. To sigurno neće sprečiti vaše prijatelje da uporno nazdravljaju čašicama rakije, zar ne? Stoga, sprečite ovu klasičnu početničku grešku i dođite spremni da se uhvatite u koštac sa alkoholom.
Nastavite da jedete i tokom proslave
Proslave ovog tipa traju do duboko u noć, pa je bitno da s vremena na vreme napravite pauzu između pića, koju ćete iskoristiti da gricnete neki masni zalogaj. Potpuno je svejedno da li je to kikiriki, sir ili parče pite, ova hrana sprečiće preteranu apsorpciju alkohola i duže će vas održati u treznom stanju.
Ne mešajte alkohol
Zlatno pravilo iskusnijih uživaoca alkohola glasi „Šta god da se desi, nemoj pasti u iskušenje da mešaš pića!“. Ako celo veče pijete rakiju, poslednje što treba da uradite pred kraj večeri je da posegnete za flašom piva. Ova kombinacija, popularno poznata kao beton, zasigurno će dovesti do toga da zabavu napustite u besvesnom stanju, i to verovatno u kolima hitne pomoći. Slična stvar vas očekuje i ako, recimo, posle nekoliko piva odlučite da bi baš rado probali one egzotične i šarene koktele. Stoga, kada stignete na proslavu, postarajte se da pravilno odaberete piće koje ćete piti tokom večeri, ali se i dobro uverite da ga ima dovoljno za celo veče.
Lečite mamurluk
Čak iako ispratite sve savete sa ove liste, ako ste konzumirali alkohol tokom noći, sutradan vas očekuje manji ili veći mamurluk. Naravno, on će svakako proći i sam od sebe, ali postoji nekoliko trikova kojima možete ublažiti njegove neprijatne efekte. Esencijalno je da u organizam unosite što veće količine tečnosti (vode, ne alkohola!) i na taj način ga rehidrirate. Poželjno je da pojedete manje porcije hrane, a masna i slana supa biće gotovo lekovita esencija za vaš organizam. I za kraj, ako ništa drugo ne bude dovoljno efikasno, posegnite za aspirinom. Obavezno obezbedite ovaj lek u dane proslava, jer će vam zasigurno biti najbolji prijatelj.