HOT & TRENDING!
Gde raste nar?
Možda većina još uvek nije probala ovu zanimljivu voćku nar, ali je činjenica da ko god je vidi, pita se kakvog li je ukusa. Pre svega, ovo je voćka za strpljive ljude, a videćete i zašto. Ova zanimljiva voćka može da se gaji u tropskim i suptropskim predelima u kojima su za vreme sazrevanja visoke temperature.
Naru nikako ne odgovaraju obilne kiše, koje uzrokuju pucanje plodova, posebno u zasadima koji nisu prethodno navodnjavani.
Poreklo kako kažu vodi iz Azije, odakle se proširio po čitavom suptropskom pojasu. Danas se uglavnom uzgaja u Tunisu, Turskoj, Egiptu, Španiji, Maroku, Iranu, Avganistanu, Indiji, Kini, Japanu, Kaliforniji i Rusiji.
Gaji se kao grm i raste do pet metara. Zbog osobine da pri osnovi stabla razvija, najčešće se gaji kao žbun. Otporan je na niske temperature i do minus 23 stepeni, što mu značajno proširuje teritoriju uzgoja. Kisele i slatko/kisele sorte, koje dozrevaju kasnije od slatkih, otpornije su na niske temperature.
Nar najčešće možete probati u različitim restoranima širom Beograda kao što su Santo Domingo bar, caffe restoran Cross, restoran Amphora itd. koji ovo sjajno voće kombinuju sa drugim voćem što daje dodatnu čar voćnoj salati.
Nar ima čvrstu koru žute do crvene boje. Unutrašnjost ploda čini veliki broj semenki koje su grupisane i odvojene tankim opnama. Voćka nar se bere kada je potpuno zreo, jer do zrenja ne može doći stajanjem.
Ovo voće se konzumira u jesen ili na zimu, kada je sezona ovog divnog i nutritivno vrednog voća.
T.Ž.