HOT & TRENDING!
Proslave u Skadarliji - top 3 predloga
Proslave u Skadarliji podjednako su tražene i popularne, koliko je popularna i poznata i sama Skadarlija. Skadarlija je bila i ostala simbol i žila kucavica boemskog života i duha Beograda. Ova boemska četvrt, još s kraja 19. i početka 20. veka bila je mesto okupljanja glumaca, pesnika, pisaca, slikara i brojnih drugih umetnika koji su joj i darovali taj specifičan i samo Skadarliji svojstven ambijent i atmosferu.
Skadarlija se nalazi u strogom centru Beograda, u Skadarskoj ulici. Ova prelepo uređena ulica, proglašena pešačkom zonom, i danas je kao nekada, ukrašena fenjerima i kaldrmom i ispunjena brojnim, uvek punim, kafanama i restoranima. Ona je i nezaobilazna turistička atrakcija za sve posetioce naše prestonice.
SVADBA U SKADARLIJI
Skadarlija nikada ne spava, u šta se možete i sami uveriti i idealan je izbor za svadba u Skadarliji ali kada padne veče ona zablista posebnim sjajem i atmosferom. Za raliku od nekih drugih prestoničkih lokala, čija popularnost ume da bude i itekako promenljiva, skadarlijske kafane i restorani, nepobedivo ostaju simbol broj jedan prestoničkog kafanskog noćnog života.
Vrhunski kvalitet tradicionalno pripremljenih jela, pažljivo odabrane ponude pića, fenomenalni zvuci starogradske muzike, veseli i kulturni gosti, ljubazni i predusretljivi domaćini i osoblje i, na prvom mestu, ta čarobna atmosfera Skadarlije razlozi su zbog kojih se ovde uvek traži mesto više.
Iz istih razloga, proslave u Skadarliji su svakodnevna pojava. Ovde se rado proslavljaju momačke i devojačke večeri, venčanja, rođenja, krštenja, rođendani, jubileji, korporativna dešavanja….
Svaki restoran u Skadarliji ima svoju istoriju i jedinstvenu priču, tako da svaki od njih zaslužuje i toplu preporuku. S obzirom da nas prostor ograničava, ovoga puta smo izabralida Vam predstavimo i preporučimo samo nekolicinu njih za proslave u Skadarliji.
RESTORAN ZLATNI BOKAL
Restoran Zlatni bokal ima dugu istoriju i jedan je od najstarijih restorana u Skadarliji. Sa radom je započeo u 19. veku, najpre kao vinski podrum, vremenom prerastao u kafanu, da bi danas, prateći moderne ugostiteljske trendove, postao vrhunski restoran koji je sačuvao i duh tradicionalnog na čijim temeljima je i izgrađen.
Enterijer restorana Zlatni bokal očuvao je svoju autentičnost i rustičnost. Drvena osnova, stolovi i stolice u tradicionalnom stilu, brojne slike i starinski detalji, romantika kamina, sveća i prigušenog svetla lustera, zasigurno će Vas očarati.
Bićete oduševljeni specijalitetima koje ovde možete isprobati. Na bogatom meniju našlo se za svačiji ukus ponešto, od tradicionalnih srpskih jela, preko morskih i internacionalnih specijaliteta do vegeterijanskog i veganskog menija.
Kako bismo Vam zagolicali maštu i čula, pomenućemo samo deo gurmanluka koji su u ponudi: domaća kuvana jela poput pasulja i kiselog kupusa, pečenje, roštilj pripreman na ćumur, čak 7 vrsta bifteka, svinjska rebra na žaru, specijalitet kuće Veseli Boem (mešano meso sa kajmakom i pečurkama u zemljanoj posudi), brancin, orada, lignje, dimljena pastrmka, paste, raviole, taljatele…
Dezerti kojima se možete zasladiti su neprevaziđeni: šnenokle, orasnice, tufahije, gomboce, domaće pite, palačinke…. Naravno, ovakvu kulinarsku harmoniju, prati i ponuda najkvalitetnijih vrsta pića.
Restoran Zlatni bokal neguje skadarlijski duh i kada je muzika i muzički repertoar u pitanju. Za Vaš boemski užitak i veselu atmosferu zaduženi su najbolji tamburaši.
O osoblju i domaćici restorana možemo izneti samo pohvale. Takva ljubaznost i gostoprimstvo retko se sreću.
Kada se pomenu proslave u Skadarliji, čućete da se neke od najlepših organizuju upravo u Zlatnom bokalu, koji ima kapacitet od 60 mesta u sali i može ugostiti još 50 ljudi u prelepoj bašti.
RESTORAN DVA JELENA
Restoran Dva jelena otvorio je vrata prvim gostima daleke 1832. godine, što ga svrstava u red najstarijih, ali, isto tako, i najposećenijih prestoničkih restorana, a interesantan je i podatak da su Dva jelena najveći à la carte restoran.
Slobodno možemo reći da je ova kultna skadarlijska i beogradska kafana, koja postoji gotovo 200 godina, simbol i čuvar tradicije i boemskog kulta.
Beogradski lovci su mu nadenuli ime, a popularnost i slavu doneli poznati gosti. Nemoguće je nabrojati sva slavna imena koja su ovde redovno boravila, pa smo izdvojili nekolicinu, kako bismo Vam približili duh i atmosferu koja ovde vlada i brižno se neguje i održava: Laza Kostić, čuvena glumica Žanka Stokić, Đura Jakšić, legendarni Toma Zdravković. Brojne domaće i strane ličnosti iz političkih i državničkih krugova, poput maršala Tita, Džimi Kartera i Margaret Tačer rado su ga posećivale.
Dokaz da popularnost i dobar glas restorana Dva jelena ne jenjavaju ni posle toliko vremena, jeste i podatak da su ga posetili i Žerar Depardje, tim Džejmi Olivera, Pirs Brosnan…
Restoran Dva jelena prepoznatljiv je po vrhunskim specijalitetima srpske nacionalne kuhinje, prijatnom ambijentu, toploj atmosferi i sjajnom provodu uz zvuke starogradske muzike za koji su zaduženi najbolji tamburaški orkestri.
Dva jelena raspolaže sa više unutrašnjih sala (čiji je ukupan kapacitet 450 gostiju) i sa čak 5 terasa na kojima se može smestiti do 350 osoba.
Sale su tematske i imaju zanimljiva imena: Glavna sala, Taverna, Flambe, Kafanica, Svečani salon i Lovački salon. U najmanjoj sali mogu ugostiti 40 osoba, dok je kapacitet najveće sale do 100 gostiju.
Idealan je za organizaciju doslovce svih vrsta proslava, a poseban akcenat i ponudu su stavili na svadbene i korporativne proslave, degustacije i promocije…
RESTORAN TRI ŠEŠIRA
Za restoran Tri šešira, jedan od najstarijih u ovoj boemskoj četvri, otvoren 1864. godine, mnogi kažu da je biser skadarlijskih restorana.
Naziv je dobio po logotipu, u vidu tri plehana šešira, zanatske radionice koja se prethodno nalazila u zgradi u kojoj je ovaj restoran otvoren.
Knjiga gostiju restorana Tri šešira beleži imena, poput: Branislava Nušića, Đure Jakšića, Tina Ujevića, Gustava Krkleca… kralja Huana Karlosa, Vili Branta, Džorža Buša… To je najbolji dokaz kvaliteta, usluge i renomea koji uživa.
Vrhunska kuhinja bazirana je prevashodno na tradicionalnim nacionalnim jelima, iako je meni prilično raznovrstan. Uživajte u savršenom ukusu: toplih i hladnih predjela (gravče na tavče, pita ispod sača, gurmanski tanjir…), supama i čorbama, jagnjećem i telećem pečenju ispod sača, jelima sa roštilja (Miloševa sablja, Skadarlijski opanak, Srpska daska za dvoje…), jelima po porudžbini (Boemski biftek, Šešir vešalica, Manastirska piletina…) ili ribljim specijalitetima (fileti pastrmke iz pušnice, losos na žaru, brancin sa roštilja…)…
Ne propustite da se zasladite preukusnim poslasticama, poput: baklave sa pistaćima, Pavlove torte sa jagodama i belom čokoladom, domaćom pitom od borovnica, orasnicama, tufahijama….
Pored široke lepeze kvalitetnih bezalkoholnih i alkoholnih pića, treba istaći izuzetne domaće rakije koje se u restoranu Tri šešira služe. Za pozitivnu atmosferu i dobar provod zaduženi su tamburaši koji su tu za Vas svake večeri.
Kapacitet restorana je 184 mesta za sedenje, dok je kapacitet, cvećem ispunjene restoranske bašte 80 mesta.
Odličan je izbor za organizaciju raličitih proslava, koje ćete dugo čuvati u sećanju.