HOT & TRENDING!
Kako se pije tekila
Saznajte sjajne načine kako se pije tekila, koje vrste postoje i odakle vodi poreklo ovo piće. Postoji nekoliko različitih načina za ispijanje tekile koji potiču iz raznih delova sveta. Tekila inače potiče iz Meksika, a proizvodi se u okolini Tekile, grad u saveznoj Meksičkoj državi Halisko.
TEKILA KAKO SE PIJE
Najpoznatije meksičko piće tekila može da se pije na nekoliko načina, a na pitanje kako se pije, odgovor ćemo vam dati u nastavku ovog teksta.
Najpoznatiji način za ispijanje tekile je uz limun i so, način koje se zove tekila kruda, a tekila se služi u čašici koja se zove kabalitos. Protrljajte mesto između palca i kažiprsta limunom, a potom taj deo pospite solju. Poližite so i popijte šot tekile na eks, a odmah nakon toga pojedite krišku limuna. Upravo ovako se pije tekila, a pravi poznavaoci piju tekilu polako.
Naravno, svakako možete piti tekilu i bez limuna i soli, ali ukus napitka najbolje se oseti uz kombinaciju soli i limuna. U nekim barovima popularna je i tekila bum – časa se prekrije dlanom, udari po šanku da se pojave mehurići i pije se na eks. U Nemačkoj, tekila se služi na drugačiji način, uz malo cimeta i krišku narandže.
PROČITAJ JOŠ: - GDE RASTE LIMUN?
OD CEGA SE PRAVI TEKILA
A ako se pitate od cega se pravi tekila, reći ćemo vam da je u pitanju biljka plava agava. Plava agava ili agava tekilana je biljka agave koja potiče iz velikog botaničkog roda istog imena koja pripada porodici Agavaceae. Uglavnom raste u Meksiku, mada se može pronaći i u južnim i zapadnim delovima Amerike, ali i centralnim i tropskim delovima Južne Amerike. Tekila se obično deli u pet kategorija, a to su:
- Oro (zlatna tekila) – mlada i iskvarena tekila, što znači da joj se dodaju karamel, šećer ili glicerin, tako da ima sličan ukus starije tekile.
- Blanko (bela) ili plata (srebrna)
- Reposado (odležana) – ovo je tekila koja je „odležala“ minimum 2 meseca, ali manje od godinu dana u hrastovom buretu.
- Anjego (stara ili određeno godište) – ovo je tekila koja je odstojala minimum godinu dana, ali ne više od 3 godine u hrastovom buretu.
- Ekstra Anjeho (ekstra stara) – ovo je vrsta tekila koja je minimum tri godine odstojala u hrastovom buretu.
Proces starenja menja boju tekile, što implicira da je što starija, tekila je tamnija, dok je tek proizvedena tekila bezbojne boje.
D.V.