HOT & TRENDING!

Kako se piše parmezan ili parmesan?
Mnogi ljubitelji sireva prosto obožavaju italijanske sireve, a jedan od najpozatijih jeste parmezan. Ono što mnoge interesuje, jeste kako se piše parmezan ili parmesan? Večita nedoumica zbunjuje mnoge vrsne ljubitelje ovog neodoljivog mlečnog proizvoda koji ovaj čudesni sir stavljaju u gotovo svako jelo.
Da ne biste više bili u nedoumici, pravilno se piše parmesan, ali se kod nas piše i izgovara i parmezan.
Parmesan je inače najpoznatiji i najrasprostranjeniji tvrdi sir iz Italije, iako sam njegov naziv po kojem ga svi znamo potiče iz Amerike, u Italiji ćete čuti naziv Parmigiano-Reggiano. Ovaj naziv potekao je iz regiona gde se Parmesan pravi već vekovima po istom receptu.
Originalni parmezan se proizvodi i u Mantovi u Lombardiji. Parmigiano-Reggiano je i te kako prisutan u italijanskoj kuhinji, ali danas je uveliko rasprostranjen u celom svetu zbog svog neodoljivog ukusa.
Mnogi kažu da je Parmesan zapravo kralj među sirevima zbog svog autentičnog i složenog ukusa koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Parmezan se najčešće koristi za rendanje preko hrane, a smatra se i da je da je po tome najpoznatiji u celom svetu. U Italiji ga zovu i „Grana“, što u prevodu znači zrno i to se pre svega odnosi na granularnu teksturu sira.
Možete ga zapravo jesti kako god želite, u komadima, granulama ili kuvanog i nekuvanog, ukus je uvek jedinstven i veoma ukusan. Poznato je da je Parmezan neizostavan deo kada je testenina u pitanju i to u celom svetu.
Parmezan se danas proizvodi u celom svetu, ali istinski poznavaoci ovog sira i oni koji su ga probali u Italiji, definitivno tvrde da se nikako ne mogu uporediti sa pravim tradicionalnim načinom pripreme koji se koristi u Italiji.
PARMEZAN CENA
Sa obzirom da je Parmezan najbolji italijanski sir rasprostranjen u celom svetu, njegova cena doseže oko 3.500,00 rsd po kilogramu. Kod nas ipak, možete pronaći izrendan parmezan u kasicama koje koštaju oko stotinu i nešto dinara. Ukoliko još niste bili u prilici da okusite parmezan, pravo je vreme za to.
Ukoliko sre hedonista i želite da uživate u prijatnom ambijentu i preukusnom parmezanu, naša preporuka jesu mesta Baraka bar, Santo Domingo bar, restoran Mala plava vrata, restoran Talas, itd.
Ako želite da izvršite rezervaciju za ova sjajna i popularna mesta u Beogradu, pozovite na broj 062/262-212 (sms, Viber, WhatsApp).