HOT & TRENDING!
Tri šešira među najlegendarnijim restoranima sveta, Karađorđeva šnicla
Tri šešira
Srbija, Beograd i Skadarlija imaju čime da se pohvale - restoran Tri šešira našao se na listi najlegendarnijih restorana sveta. Naime, zauzeo je 54. poziciju na listi gastronomskog vodiča TasteAtlas.
Ovo je veliki uspeh, jer se iz regiona, na listi od 150 restorana našla još samo ćevabdžinica Željo u Sarajevu.
Inspektori TasteAtlas-a iz naše kafane stare 159 godina od specijaliteta preporučuju Karađorđevu šniclu.
Kako za RTS kaže Vuk Vučković, kuvar iz Tri šešira, tajna je u domaćim proizvodima:
- Domaći kajmak, domaće svinjsko meso i još poneki tajni sastojak koji ne smemo da odamo, inače ne bi bila tajna.
Velibor Glavčić, konobar, kaže da strani turisti obično čekaju preporuku šta bi mogli da probaju.
- Ide dosta Karađorđeva šnicla, biftek, ćevapi, kobasice, mešano meso - naveo je.
Prvi na listi 150 restorana je Figamuler u Beču sa bečkom šniclom, slede restorani u Njujorku i Indoneziji.
Restoran Tri šešira
Tri šešira je pravi biser među restoranima Skadarlije. Sagrađen je u srcu Skadarske ulice i u prepoznatljivom ambijentu postoji više od 150 godina. Otvoren je 1864. u zgradi u kojoj se prethodno nalazila zanatska radionica, koja je kao logotip imala tri plehana šešira. Po tome je restoran i dobio naziv.
Građani su u njemu nalazili radost života, pesnici inspiraciju za antologijske stihove, slikari su dobijali viziju za svoja najpoznatija dela. Novinari, sportisti i političari su se tu sretali sa istorijom srpskog podneblja.
Svi gosti, privučeni gostoljubivošću osoblja restorana, dali su snažan pečat ovom kultnom mestu boemske četvrti Skadarlije.
Ovde se svake godine organizuje i tradicionalna proslava kada je Nova godina.
Karađorđeva šnicla
Prvu Karađorđevu šniclu napravio je Milovan Mića Stojanović, čuveni Titov kuvar. Nastala je slučajno, kao zamena za kijevski kotlet, kojeg nije bilo na meniju, a koji je tražila jedna dama. Danas je gotovo neizostavna kada su u pitanju proslave, posebno one privatne, pa tako i kada je docek.
Potreban je mekani svinjski file koji se posoli i rastanji. Po sredini se stavi zreo kajmak, a šnicla se urola. Uvije se u jaja, brašno i prezle i prži od 12 do 15 minuta u dubokom ulju. Za prilog možete odabrati krompir, tartar salatu, šopsku salatu ili bilo šta što vama prija.
Prijatno!
A.K.
Foto: Facebook / tri.sesira.skadarlija