HOT & TRENDING!
Koliko kosta kavijar
Kavijar je poznat kao jedna od najekskluzivnijih namirnica u svetu i deo je ruske nacionalne kuhinje. Da li znate koliko kosta kavijar i zbog čega ima takvu cenu? Ukoliko vas interesuje, saznajte u daljem tekstu.
KOLIKO KOSTA I KAKO SE SERVIRA KAVIJAR
Koliko kosta i kako se servira kavijar? Pre svega, postoje četiri vrste kavijara, a to su Sevruga, Sterlet, Ossetra i Beluga – koji je ujedno i najskuplji i najređi. On dolazi od beluga jesetre koje plivaju u Kaspijskom moru. Prema tome, kilogram ove čarobne namirnice može iznositi neverovatnih 25.000 dolara, dok jedna malena kutijica košta oko 700 dolara.
Kavijar je zapravo sirova riblja ikra, a ikra je skup neoplođenih ribljih jajašca ili sitnih ribljih jaja. Vrlo je važno u čemu ćete poslužiti kavijar. On ne bi smeo da stoji u recimo metalnoj posudi i nemojte ga jesti metalnim priborom jer gubi svoju čar i može se osećati gorak ukus. Preporučujemo keramiku, staklo ili plastičnu posudu.
Kavijar je namirnica namenjena najvišim društvenim slojevima i nezaobilazan je deo posluženja otmenih svečanosti. Služi se isključivo hladan i najčešće uz šampanjac poput Don Perignon-a, Crystal-a ili Moet-a. Najčešće se servira i jede u veličini kašičice, odnosno u manjim zalogajima kako biste u potpunosti doživeli njegov ukus.
Ipak, kavijar nije baš toliko teško pronaći kod nas. Postoje različite vrste kavijara i neki zavise od načina pripreme i samog kvaliteta. Neki proizvođači proizvode kavijar od lososa recimo, ali ono što je važno jeste da to nije „pravi“ kavijar i važno je naglasiti na pakovanju od čega je napravljen.
Postoji nekoliko restorana u Beogradu koji služe pravi kavijar, a neki od njih su restoran Franš, restoran Lafayette, restoran Jerry itd. Cena sigurno nije skromna, ali ono što možemo garantovani jeste pravi i preukusni kavijar.
T.Ž.