HOT & TRENDING!
Kako se pije konjak?
Samo oni pravi hedonisti i ljubitelji kvalitetnog pića znaju kako se pije konjak i šta on predstavlja u svetu alkoholnih pića. Za konjak kažu da je jedno od najsavršenijih pića naše današnjice a mi ćemo pokušati da dočaramo njegov kvalitet i uživanje u ovom piću.
Konjak nosi naziv po gradu u Francuskoj a u pitanju je vrsta brendija. Smatra se kraljevskim pićem, najviše zbog celokupnog postupka njegove proizvodnje. Jedan od najvažnijih sastava jeste njegova aroma. U konjaku možete osetiti osobine poput inteziteta ukusa, suptilne topline a najviše od svega oseća se njegova složenost. Poseban je jer se oseća hiljadu različitih ukusa a pravi se samo do jedne sorte grožđa.
Ako vas interesuje kako se pije tekila, možete pogledati klikom na link.
KAKO SE PRAVI KONJAK
Zanima vas kako se pravi konjak? Da biste dobili pravi i kvalitetan konjak potrebno je obaviti poseban proces proizvodnje kako biste došli do savršenstva. Postoje određeni zakonski procesi koji se moraju proći. Pre svega, najvažnija je posebna sorta grožđa koje bi moralo biti destilovano u bakarnim kazanima i mora da odstoji barem dve godine u buradima od francuskog hrasta. Isto kao vinjak i viski, i konjak sazreva dva puta duže neko što je to zakonski propisano.
KONJAK KAKO SE PIJE
Kao što za konjak postoji poseban postupak za pripremu, isto tako postoje i posebna pravila i rituali kako biste trebali da pijete ovo čudesno piće.
U konjak nikada ne dodajte led. Iako ga neki danas često ubacuju, oni koji su pravi poznavaoci konjaka piju ovo piće striktno bez leda. Konjak treba da stoji i da se servira na sobnoj temperaturi, što govori da ga ne trebate nikada hladiti niti ostavljati da stoji u frižideru. Svakako, nije dobro ni piti konjak kada je topao, neka idealna temperatura jeste oko 15 stepeni.
Da biste ga sipali u čaše potrebne su vam dve vinske čaše sa širokim dnom. Konjak se zagreva sa rukom dok ga pijete i samim tim konjak tada ispušta karakterističan miris i intezivan ukus. Dok pijete konjak, podrazumeva se i cigareta zajedno sa njim. Da naglasimo, cigareta nije obavezna, ali je cigareta još jedna stavka koja doprinosi potpunom uživanju u ovom kraljevskom piću. Ovo je u 19. veku nakon večere bio obavezan ritual.
Ukoliko planirate da posetite neko mesto u kojem možete isprobati kvalitetan vinjak, mi vam preporučujemo restorane poput restorana Amphora, restoran Franš, ili restoran Balašević.
Na slici ispod nalazi se najskuplji konjak na svetu. U pitanju je Henri IV Dudognon Heritage Cognac čiji recept postoji još od davne 1776. godine. U njemu se nalazi 24-karatno zlato i ukrašen je sa 6500 dijamanata i dragim kamenjem. Cena ovog čuvenog konjaka iznosi oko 2 miliona dolara.
Photo/Henri IV Dudognon Heritage Cognac
T.Ž.