HOT & TRENDING!

ŠTA JE „GO MIJO“
Za Mišlenov vodič za restorane ste verovatno čuli, a da li znate šta je „Go Mijo“?
„Go Mijo“ (Gault & Millau) je francuski, svetski priznat i prestižan, gastronomski vodič za restorane i hranu, osnovan još daleke 1969. godine. Pokrenuli su ga Henri Gault i Christian Millau, dvojica novinara Paris-Presse, sa željom da svoje utiske o hrani podele sa čitaocima. Počeli su anonimno da posećuju restorane, ocenjuju hranu i objavljuju recenzije. Tako su od novinara postali gastronomski kritičari, a njihov vodič postao je vremenom jedan od najuglenijih i najuticajnijih u svetu.
“Danas Gault & Millau obuhvata godišnji francuski vodič, osam regionalnih vodiča, 15 licenci širom sveta, Akademiju Gault & Millau (osnovanu od strane kuvara koji promovišu francusku gastronomiju više od 25 godina) i 109, (vodič sa 109 mladih kuvara, koji su otelotvorenje francuske gastronomije u Parizu) i PoP oznaku, kategoriju koja u vodiču predstavlja bistroe, barove, picerije, ćevabdžinice i druga popularna mesta sa jednostavnom hranom pripremljenom od svežih namirnica.”
Go Mijo vodič naglašeno nije elististički. Za razliku od nekih drugih popularnih vodiča, koji pretežno ocenjuju samo fine dining restorane, Go Mijo sa podjedanko pažnje obilazi i ocenjuje i: seoska domaćinstva, pečenjare, roštiljnice, taverne, poslastičarnice, salaše, destilerije, vinarije, pabove – sve ono što se u gastronomskoj ponudi određene zemlje može pronaći.
Kada je u pitanju princip ocenjivanja, misija gastronomskog vodiča Go Mijo je da posetiocima pruži nepristrasne, nezavisne recenzije restorana zasnovane na iskustvima anonimnih inspektora koji uvek plaćaju svoje obroke. Svaki restoran se boduje pomoću preciznog sistema i ocenjuje na skali od 1 do 20. Ocene između 13 i 20 rezultiraju time da restoran dobija oznaku između jedne i pet kuvarskih kapa (Mišlen vodič dodeljuje zvezdice).
Boduju se kvalitet hrane, šef i njegovo kuvanje (kreacija jela, struktura i autorski potpis), što je osnova bodovanja, a ukupnoj oceni dodaju se i utisci o usluzi, cenama i celokupnom ambijentu i atmosferi u restoranu. Još jedan ključni deo bodovanja čini i prepoznavanje talenata.
Zanimljivo je da, dok su Go i Mijo samostalno izdavali vodič, nijedan šef ni restoran nisu osvojili maksimalnih 20 bodova. Oni su zastupali stav da taj nivo perfekcije jednostavno nije moguće postići. Nedostižnih 20 bodova su prvi put dodeljeni 2004. godine u francuskom vodiču. Osvojila su ih čak dva restorana kuvara Marka Vejrata.
GO MIJO GASTRONOMSKI VODIČ ZA SRBIJU 2022
Go Mijo je nedavno stigao i u Srbiju. Pod sloganom „ Luksuz je u kvalitetu, a ne u ceni“, u junu 2022. godine premijerno je predstavljeno dvojezično izdanje “Go Mijo” vodiča za Srbiju 2022. (na srpskom i engleskom jeziku).
Na 360 strana objavljene su recenzije srpskih ugostiteljskih objekata, seoskih gazdinstava, poslastičarnica, vinarija, pivara... , a deo vodiča posvećen je najboljim autohtonim proizvodima. Na terenu je, u skladu sa obavezujućim etičkim kodeksima, godinu dana radilo sedam nepristrasnih (međunarodnih) inspektora.
“Go-Mijo” za Srbiju najveću ocenu je dodelio beogradskim restoranima: Langouste i Salon 1905. Oba restorana ocenjena su sa po 16 bodova (od mogućih 20) i osvojili po tri kuvarske kape.
Za najboljeg somelijera proglašen je Vuk Vuletić. “Ćevap kod Dekija” je najbolji PoP. Krsto Radović iz “Mandarina Cake Shop” osvojio je titulu najboljeg postastičara. Marko Brzak, kuvar kuhinje “Salaša 137” poneo je obeležje Šef tradicije, dok je Marko Komadina iz beogradskog restorana Petar At Tikas proglašen za Mladi talenat. Za Chefa godine proglašen je Vanja Puškar, a za Chefa budućnosti David Šimunić.